Składniki
- 20 g Cebula
- 80 g Chleb żytni razowy
- 2 szt Jajo kurze całe
- 5 g Masło ekstra
- 4 g Oliwa z oliwek
- 60 g Papryka zielona
- 110 g Pomidor
- 40 g Tuńczyk w sosie własnym
451 kcal
Śniadanie dla ambitnych i nie szczędzących czasu w kuchni.
Jajko roztrzepać z mlekiem, dodać lubczyk oraz pozostałe przyprawy. Zanurzyć pieczywo w tak przygotowanej masie i pozostawić do nasiąknięcia. Następnie pieczywo przełożyć na patelnię teflonową posmarowaną minimalną ilością masła i smażyć z każdej strony do czasu, aż tost się zarumieni. Pozostałą masę (jeśli pozostanie) usmażyć osobno (bez tosta) i również położyć na talerz. Ozdobić pietruszką. Pomidory i paprykę pokroić, posypać pokrojoną drobno cebulą. Dodać tuńczyka, skropić całość oliwą. Przyprawić pieprzem i solą. Zamieszać.