Składniki
- 120 g Burak
- 30 g Cebula
- 80 g Jabłko
- 250 g Noga (udo) kurczaka
- 14 g Oliwa z oliwek
- 300 g Ziemniaki
877 kcal
Bardzo tradycyjni i smaczny posiłek. Dobry przykład, iż dieta wcale nie musi odbiegać od domowych przyzwyczajeń.
Mięso umyć, osuszyć natrzeć oliwą z oliwek i przyprawami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku przez 30 minut w temp. 180 stopni. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po obraniu i przełożeniu na talerz posypać szczypiorkiem. Buraki umyć i gotować w łupinach na parze przez około 20 minut. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać starte jabłko oraz drobno posiekaną cebulę. Zmieszać.