Składniki
- 130 g Dorsz (świeży)
- 100 g Makaron razowy
- 50 g Morele
- 10 g Oliwa z oliwek
- 300 g Pomidor
- 35 g Rukola
- 10 g Sezam
Kompozycja z sezamem zapewne przypadnie Wam do gustu.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.Rybę oczyścić z ości, ułożyć na talerzu skórką do dołu, oprószyć solą, pieprzem, wysmarować lekko oliwą. Ziarna sezamu zrumienić na suchej patelni i posypać nimi dorsza, docisnąć. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C, rozgrzać blachę do pieczenia. Na gorącą blachę ułożyć rybę skórką do dołu i wstawić do piekarnika na 15 minut. Przygotować dressing cytrynowy łącząc w miseczce: oliwę, sok z cytryny (w relacji 2:1), odrobinę startej skórki z cytryny, szczyptę soli morskiej. Polać rybę, posypać pieprzem cayenne i udekorować rukolą i pomidorem. podawać z makaronem. Na deser morele lub inne owoce.