Składniki
- 15 g Cebula
- 40 g Fasola konserwowa czerwona
- 50 g Kasza gryczana prażona
- 20 g Koncentrat pomidorowy 30%
- 30 g Kukurydza konserwowa
- 10 g Oliwa z oliwek
- 70 g Pomidor
- 100 g Wieprzowina (szynka surowa)
Interesująca potrawa kuchni meksykańskiej.
Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oliwy z oliwek, dorzucić posiekaną w kostkę cebulę i paprykę chili, dusić pod przykryciem. Gdy już cebula się zeszkli zdjąć całą zawartość patelni do naczynia. Na pozostałej oliwie (jeśli trzeba należy dolać) usmażyć mięso mielone a następnie dodać przygotowaną wcześniej cebulę i paprykę. Dodać pomidory i koncentrat, wyciśnięty czosnek oraz przyprawy i dusić na wolnym ogniu około 5 minut. Następnie dodać fasolę i kukurydzę oraz odrobinę kostki bulionowej ( rozpuszczonej w niewielkiej ilości wrzątku) i dusić pod przykryciem aż fasola i kukurydza zmiękną, ale się nie rozgotują. Podawać z kaszą gryczaną.