Składniki
- 70 g Bułka grahamka
- 20 g Jogurt naturalny 2%
- 3 g Majonez lekki
- 70 g Mandarynki
- 70 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 60 g Ogórek
- 6 g Oliwa z oliwek
- 10 g Pomidor
- 20 g Sałata lodowa
360 kcal
Bułka czy kanapka także mogą spełniać warunki zdrowej diety.
Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut. Jogurt naturalny połączyć z majonezem i dokładnie wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek i niewielką ilość koncentratu pomidorowego lub keczupu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pomidora umyć i pokroić, sałatę umyć. Gotowane mięso położyć na liściu sałaty z pomidorem, polać sosem czosnkowym. Ułożyć na bułce. Na deser mandarynka