Składniki
- 20 g Cebula
- 250 g Cukinia
- 160 g Jabłko
- 20 g Koncentrat pomidorowy 30%
- 140 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 17 g Oliwa z oliwek
- 80 g Pomidorki koktajlowe
Spaghetti z cukinii z sosem bolońskim
Składniki dodatkowe: - papryka, pieprz, sól i przyprawa do kuchni włoskiej - bazylia lub pietruszka nać - czosnek. Cukinię pozbawić części niejadalnych ( nie obierać ze skóry) i pokroić na podłużne paski (tak aby przypominało makaron spaghetti). tak przygotowaną cukinię włożyć do wrzątku i gotować przez około minutę.Przed podaniem skropić oliwą z oliwek. Podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy posiekaną cebulę i zmielony filet z kurczaka (zmielić samemu lub poprosić w sklepie). Następnie jak mięso się lekko podsmaży dodać trochę wody, koncentrat pomidorowy, zmiażdżony ząbek czosnku oraz przyprawy (papryka, pieprz, sól i przyprawa do kuchni włoskiej). Po 10-15 minut duszenia sos jest gotowy do polania spaghetti. Danie udekorować listkami bazylii lub pietruszki i pomidorkami koktajlowymi. Na deser: jabłko.