Składniki
- 20 g Cebula
- 170 g Cukinia
- 12 g Koncentrat pomidorowy 30%
- 30 g Makaron razowy
- 60 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 10 g Oliwa z oliwek
- 50 g Papryka zielona
Spaghetti z cukinią i makaronem razowym z sosem bolońskim
Składniki dodatkowe: - papryka, pieprz, sól i przyprawa do kuchni włoskiej - bazylia lub pietruszka nać - czosnek. Cukinię pozbawić części niejadalnych ( nie obierać ze skóry) i pokroić na podłużne, paski (tak aby przypominało makaron spaghetti). tak przygotowaną cukinię włożyć do wrzątku i gotować przez około minutę.Przed podaniem zmieszać z makaronem ugotowany zgodnie z opisem na opakowaniu i zmieszać z oliwą z oliwek. Podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy posiekaną cebulę i zmielony filet z kurczaka (zmielić samemu lub poprosić w sklepie), dodać trochę wody, koncentrat pomidorowy, zmiażdżony ząbek czosnku oraz przyprawy (papryka, pieprz, sól i przyprawa do kuchni włoskiej). Po 10-15 minut duszenia sos jest gotowy do polania spaghetti. Danie udekorować listkami bazylii lub pietruszki i pokrojoną zieloną papryką.