Składniki
- 120 g Cukinia
- 110 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 14 g Oliwa z oliwek
- 40 g Serek wiejski
- 80 g Szpinak (mrożony)
Kulinarna ciekawostka z wykorzystaniem cukinii, która z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut. Cukinię pozbawić części niejadalnych ( nie obierać ze skóry) i pokroić na podłużne, paski (tak aby przypominało makaron spaghetti). tak przygotowaną cukinię włożyć do wrzątku i gotować przez około minutę. Przed podaniem zmieszać z oliwą z oliwek. Szpinak rozmrozić, a następnie podgrzewać do całkowitego odparowania wody. Przestudzić kilkanaście minut. Zmiksować z twarogiem i czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Mięso ułożyć na talerzu na cukinii i polać dipem szpinakowym.