Składniki
- 140 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 15 g Oliwa z oliwek
- 30 g Orzechy włoskie
- 150 g Pomidor
- 60 g Sałata lodowa
Kolejna kompozycja z grillowanym kurczakiem
Filet z kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na jak najdłuższe plastry. Lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą morską oraz pieprzem i przyprawą do kurczaka. W głębokim talerzu zmieszać wyciśnięty czosnek oraz oliwę z oliwek. Filety z kurczaka moczyć chwilę w marynacie Rozgrzać grill lub piekarnik. Ułożyć piersi z na kratce na rozgrzanym grillu lub na blasze w piekarniku. Grillować / piec mięso do uzyskania pożądanej smakowitości (grill zazwyczaj po 4 - 7 minut na stronę, w piekarniku trochę dłużej - zależnie od tego jak cienkie są plastry mięsa). Pilnować by nie przesuszyć. Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz a miękkie i soczyste w środku. Podawać na liściu sałaty z plastrem pomidora i orzechami.