Składniki
- 35 g Cebula
- 50 g Jogurt naturalny 2%
- 150 g Łosoś (świeży)
- 14 g Oliwa z oliwek
- 150 g Pomidor
- 100 g Szpinak (mrożony)
Łosoś z dodatkiem szpinaku smakuje znakomicie.
Marynata: mieszamy oliwę, sok z cytryny i przyprawę do ryb, Łosoś: kawałki ryby przez około 15 minut trzymamy w marynacie, a następnie umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i pieczemy 15 - 20 minut. W tym czasie na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek z wyduszonym czosnkiem i pokrojoną w drobną kostkę cebulą, do której po zeszkleniu się dodajemy odrobinę jogurtu. Wszytko razem doprowadzamy do gotowania, po czym dodajemy szpinak i mieszając gotujemy przez kolejne kilka minut. Na koniec doprawiamy wszystko solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kawałki upieczonego łososia układamy na szpinaku. Dekorujemy pokrojonymi pomidorami.