Składniki
- 200 g Mintaj (świeży)
- 10 g Oliwa z oliwek
- 30 g Orzechy włoskie
- 150 g Papryka czerwona
- 130 g Papryka zielona
- 70 g Pomidorki koktajlowe
- 60 g Por
Delikatne i aromatyczne połączenie ryby i warzyw.
Rybę umyć, skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawami. Odstawić na trochę do lodówki. Por opłukać, odciąć piętkę i zielone liście, a resztę pokroić drobno. Seler oskrobać i pokroić w kawałki. Papryki umyć, wybrać gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Na posmarowanej oliwą blasze ułożyć filety, jeden koło drugiego. Rozłożyć na nich równomiernie warzywa i posypać solą i pieprzem. Skropić oliwą i przykryć blachę folią aluminiową. Wstawić danie na 20 - 25 minut do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Po ok 10 - 15 minutach zdjąć folię i piec jeszcze około 10 minut. Pomidorki umyć i przekroić Podawać wszystkie składniki razem. Na deser: orzechy.