Składniki
- 50 g Jogurt naturalny 2%
- 15 g Oliwa z oliwek
- 10 g Otręby owsiane
- 100 g Papryka czerwona
- 80 g Pieczarki
- 200 g Wieprzowina (polędwica)
513 kcal
Bardzo wyszukany, lekko kwaskowy sos jogurtowy.
Pieczarki obieramy. Polędwiczki myjemy i kroimy w plastry o grubości około 2 - 3 cm i staram się uformować w kotlety (bez tłuczka!). Przyprawiamy ziołami i pieprzem. Kawałki mięsa podsmażamy lekko na oliwie z oliwek po minucie z każdej ze stron i ściągamy z patelni. Dodajemy jeszcze trochę oliwy i smażymy pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojoną drobno paprykę i wyduszony czosnek. Gdy papryka zmięknie mieszamy warzywa z mięsem, dodajemy odrobinę naturalnego jogurtu greckiego, sól i dusimy jeszcze razem ok. 10 minut po przykryciem.