Składniki
- 35 g Chleb żytni razowy
- 100 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 10 g Oliwa z oliwek
- 20 g Oliwki zielone
- 150 g Pomidor
- 10 g Sałata
Rarytas dla lubiących dania grillowane i z fantazją.
Filet z kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na jak najdłuższe plastry. Lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą morską oraz pieprzem. W głębokim talerzu wymieszać sok i drobno startą skórkę cytryny, dodać wyciśnięty czosnek,tymianek oraz oliwę z oliwek. Filety z kurczaka moczyć chwilę w marynacie posypać obficie tymiankiem. Rozgrzać grill lub piekarnik. Ułożyć piersi z na kratce na rozgrzanym grillu lub na blasze w piekarniku. Grillować / piec mięso do uzyskania pożądanej smakowitości (grill zazwyczaj po 4 - 6 minut na stronę, piekarnik trochę dłużej - zależnie od tego jak cienkie są plastry mięsa). Pilnować by nie przesuszyć. Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz a miękkie i soczyste w środku. Podawać z zielonymi oliwkami na liściu sałaty udekorowaną pomidorem.