Składniki
- 140 g Brokuły
- 65 g Jogurt naturalny 2%
- 10 g Majonez lekki
- 100 g Marchew
- 150 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 20 g Pestki dyni
- 50 g Ryż paraboliczny (parboiled)
545 kcal
W naszej kuchni dbamy by pierś z kurczaka nie była nudna. Do tych zabiegów idealnie nadają się dietetyczne sosy.
Mięso i warzywa umyć, przyprawić, włożyć do naczynia do gotowania na parze (oprócz brokuła). Gotować przez około 20 - 30 min. 5 min przed końcem dodać brokuł. Ryż gotować pod przykryciem w lekko osolonej wodzie. Jogurt naturalny połączyć z majonezem i dokładnie wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek i niewielką ilość koncentratu pomidorowego lub keczupu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Danie podawać polane sosem i posypane pestkami dyni lub zjeść je osobno.