Składniki
- 100 g Brokuły
- 60 g Chleb żytni razowy
- 100 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 10 g Oliwa z oliwek
- 60 g Papryka czerwona
- 100 g Pomidor
- 25 g Ser feta
468 kcal
Sałatka brokułowa z kurczakiem, fetą i brokułami
Składniki dodatkowe: szczypiorek przyprawy (sól, pieprz i inne wg uznania) Mięso ugotować w bulionie warzywnym lub na parze, bądź też upiec / grillować i pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokroić na małe kawałki. Brokuły umyć, podzielić na różyczki i sparzyć lub dodać do gotującego się mięsa na ostatnie 3 - 5 minut. Pozostałe warzywa umyć i pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce, przyprawić solą, pieprzem i szczypiorkiem. Na wierzch posypać pokrojonym serem feta i skropić oliwą z oliwek. Pieczywo zarumienić w opiekaczu. można pokruszyć i dodać do sałatki.