Składniki
- 90 g Brokuły
- 50 g Jogurt naturalny 2%
- 6 g Majonez lekki
- 120 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 10 g Oliwa z oliwek
- 100 g Ryż paraboliczny (parboiled)
- 15 g Sałata
Sos czosnkowy cieszy się ogromną popularnością, z kurczakiem smakuje doskonale.
Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuł ugotować na parze lub w wodzie przez około 7-8 minut. Jogurt naturalny połączyć z majonezem i dokładnie wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek i niewielką ilość koncentratu pomidorowego lub keczupu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Filet położyć na talerzu na liściu sałaty, polać sosem czosnkowym. Ryż skropić oliwą z oliwek.