Składniki
- 10 g Bułka tarta
- 10 g Oliwa z oliwek
- 50 g Pieczarki
- 160 g Pomidor
- 10 g Siemię lniane
- 80 g Soczewica czerwona
510 kcal
Kotlety z soczewicy i pieczarek oraz sałatka z pomidorów
Składniki dodatkowe: natka pietruszki pieprz sól papryka ostra cebula, bazylia Przygotowanie: Soczewicę ugotować do miękkości, można lekko rozgotować. Siemie lniane rozetrzeć w moździeżu lub zmielić. Można również kupić siemie już zmielone. Po ostudzeniu soczewicę zmiksować, dodać drobno posiekaną cebulę oraz pieczarki, przyprawy i natkę pietruszki. Uformować kotlety, natrzeć patelnię połową oliwy i smażyć na złocisty kolor. Pomidory pokroić, dodać pokrojoną drobno cebulę oraz bazylię. Skropić oliwą z oliwek, przyprawić pieprzem i solą i zamieszać.