Składniki
- 110 g Brokuły
- 30 g Jogurt naturalny 2%
- 5 g Majonez lekki
- 140 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 7 g Oliwa z oliwek
- 70 g Ryż paraboliczny (parboiled)
- 15 g Sałata
Pierś z kurczaka z lekkim sosem czosnkowym
Składniki dodatkowe: czosnek, suszony lubczyk, papryka czerwona ostra, kurkuma, niewielka ilość koncentratu pomidorowego lub keczupu, Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuł ugotować na parze lub w wodzie przez około 7-8 minut. Jogurt naturalny połączyć z niewielką ilością majonezu i dokładnie wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek i trochę koncentratu pomidorowego lub keczupu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Filet położyć na talerzu na liściu sałaty, polać sosem czosnkowym. Ryż skropić oliwą z oliwek.