Składniki
- 25 g Koncentrat pomidorowy 30%
- 60 g Marchew
- 150 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 12 g Oliwa z oliwek
- 4 g Otręby owsiane
- 50 g Papryka czerwona
- 60 g Pieczarki
- 30 g Pietruszka
- 50 g Ryż paraboliczny (parboiled)
Pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym
składniki dodatkowe: pieprz, papryka słodka, czosnek, pietruszka nać. Mięso zmielić i dodać do niego pokrojone drobno pieczarki, starte na tarce o grubych oczkach korzeń pietruszki i marchew, a także natkę pietruszki, otręby owsiane, rozgnieciony czosnek, połowę ilości oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszać, przyprawić pieprzem i papryką. Uformować niewielkie klopsy i gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 20-25 minut. Ryż gotować wg instrukcji na opakowaniu, przed podaniem polać oliwą z oliwek. Do wody, która pozostanie po gotowaniu mięsa dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić pieprzem oraz papryką - otrzymamy w ten sposób sos (trzeba uważać, by nie przesadzić z ilością wody) Czerwoną paprykę pokroić w paski i ozdobić nią talerz.