Składniki
- 20 g Galaretka
- 300 g Jogurt grecki light
- 250 g Serek homogenizowany naturalny 0% tł. Maćkowy
- 150 g Serek wiejski
- 230 g Twaróg chudy
- 15 g Żelatyna
Bardzo smaczny sernik na zimno o dużej zawartości białka, małej węglowodanów i tłuszczu. Idealny deser w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej.
Masa serowa: Wrzucić wszystkie sery do miksera/blendera i zmielić na jednolitą masę. Dodać rozrobionego w paru kroplach wody słodziku, wlać aromat smakowy. Zagotować 100ml wody, gdy lekko ostygnie rozpuścić w niej żelatynę i wlać do masy serowej. Wszystko należy jeszcze chwilę miksować. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Galaretka: Zagotować 130ml wody do wrzenia, wówczas wsypać 20g galaretki, zamieszać i odstawić aż wystygnie. Wylać na schłodzoną już masę serową i odstawić na kolejne kilka godzin do lodówki. Sernik można wzbogacać w zależności od naszych dietetycznych potrzeb i upodobań smakowych. Do masy serowej lub galaretki można dodać owoce, wiórki kokosowe, nawet pokruszone pełnoziarniste herbatniki.