Składniki
- 3 szt Jajo kurze całe
- 150 g Jogurt naturalny 2%
- 10 g Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- 40 g Migdały całe
- 45 g Otręby owsiane
- 200 g Serek homogenizowany naturalny 0% tł. Maćkowy
- 10 g Skrobia kukurydziana
- 250 g Twaróg chudy
Dietetyczne serniczki, idealne dla osób odchudzających się. Zaspokajają potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego;)
Przepis na 15 sztuk. Wcześniej musimy zaopatrzyć się w silikonową foremkę do wypieków np. na muffiny, babeczki. Koszt takiej silikonowej foremki to ~20 zł. Spód serników: Wymieszać w naczyniu na jednolitą masę otręty owsiane, kakao, łyżkę proszku do pieczenia, całe jajko, 100g gęstego jogurtu naturalnego, słodzik i łyżkę przyprawy do pierników lub przyprawy korzennej. Powstałą masę rozlać na spód każdej z foremek na grubość ok. 1cm. Piec w 180 stopniach przez 15 minut. Masa serowa: Wziąć 2 jaja, oddzielić białka od żółtek i ubić je na puszystą, gęstą pianę. Żółtka, serek homogenizowany, ser twarogowy, 50g jogurtu naturalnego, skrobię kukurydzianą, zapach śmietankowy i słodzik blendować tak długo, aż nie będzie żadnych grudek. Następnie przelać do miski z ubitymi białkami jaj i miksować jeszcze chwilę. Po wyjęciu upieczonych spodów z piekarnika należy dolać masę serową do każdej z foremek, ozdabiając przy tym serniczki, kładąc na wierz po 2 migdały. Piec całość kolejne 20 minut.