Składniki
- 25 g Galaretka
- 250 g Serek homogenizowany naturalny 0% tł. Maćkowy
- 180 g Serek homogenizowany TSM naturalny
- 50 g Trec Isolate 100
- 230 g Twaróg chudy
- 12 g Żelatyna
Przepis na 4 solidne porcje. Sernik light na zimno z dodatkiem waniliowego izolatu białka. W naszym przypadku padło na Trec Isolate100 o smaku french vaniliia. Białko w prochu idealnie nadaje się do urozmaicenia zarówno walorów smakowych jak i wartościowych takiego sernika, ponieważ nie podlega on obróbce termicznej.
Masa serowa: Mielimy twaróg i 2 sery homogenizowane na jednolitą masę. Dolewamy słodzik i cały aromat waniliowy. Gotujemy 130ml wody, gdy lekko ostygnie rozpuścić w niej żelatynę, dokładnie mieszamy i wlewamy do masy serowej. Wszystko należy jeszcze chwilę miksować. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Galaretka: Zagotować 170ml wody do wrzenia, wówczas wsypać 25g galaretki, zamieszać i odstawić aż wystygnie. Wylać na schłodzoną już masę serową i odstawić na kolejne kilka godzin do lodówki. Przedstawiony sernik to wersja sauté, można ją wzbogacać w zależności od naszych dietetycznych potrzeb i upodobań smakowych. Jeśli jesteśmy akurat w trakcie budowania masy mięśniowej lub po prostu nie liczymy się z kaloriami to do masy serowej lub galaretki można dodać owoce, wiórki kokosowe, herbatniki itp.