Nasz autorski przepis tostów proteinowych w wersji z kurczakiem na ostro. Do ich wykonania potrzebujemy tostera zamykanego, opiekającego z dwóch stron. My użyliśmy popularnego tostera, do tzw. "trójkącików". Sprawdził się idealnie!
Płatki owsiane namaczamy wrzątkiem w misce i odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy do nich otręby owsiane, mąkę żytnią typ 2000 i łyżkę proszku do pieczenia. Mieszamy dokładnie łyżką.
Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobne kawałeczki, dodajemy przyprawy wedle uznania. Może to być ostra paprykę, przyprawa do mięs, curry etc. Smażymy kilka minut na patelni spryskanej olejem w sprayu (PAM).
W kolejnym kroku bierzemy 4 jaja, oddzielamy umiejętnie białka od żółtek. W jednej misie mają znaleźć się cztery białka, dwóch żółtek się pozbywamy a dwa dodajemy do wcześniej przygotowanej masy.
Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy kilka minut, aż zgęstnieją do tego stopnia, że po odwróceniu misy "do góry nogami" cała będzie trzymać się nieruchomo.
Łączymy teraz wszystko razem i jeszcze trochę miksujemy całość.
Następnie należy rozgrzać toster, spryskać go lekko olejem w sprayu (PAM) i delikatnie wylać masę, położyć na wierzch przygotowane wcześniej kawałeczki kurczaka, po czym zamknąć pokrywę i odczekać kilka minut. My użyliśmy dużego, podwójnego tostera, na 8 "trójkątów". Taka ilość składników pokryła go idealnie w całości na jedno opiekanie. Jeśli masz mniejszy toster, będziesz musiał opiekać tosty "na 2 razy".
W międzyczasie obieramy pomidora ze skóry, kroimy w paski. Podobnie ser mozzarella light. Po wyjęciu tostów układamy kawałki pomidora oraz mozzarelli, na wierzch posypując pieprzem.
Smacznego!