Składniki
- 200 g Mleko 0%
- 250 g Serek homogenizowany naturalny 0% tł. Maćkowy
- 30 g Trec Isolate 100
- 12 g Żelatyna
Smakuje, wygląda i przypomina oryginalne słodkie ptasie mleczko! Bardzo mało węglowodanów, za to dużo białka i 0 tłuszczu! Ważna jest odżywka proteinowa jakiej użyjecie. My skorzystaliśmy z izolatu firmy Trec: isolate 100 french vanillia. Świetnie się sprawdził, ponieważ jest bardzo słodki. Opisana porcja spokojnie starczy dla dwóch osób.
Mleko wlewamy do garnuszka, gdy zrobi się już bardzo gorące (chwile przed zagotowaniem) dodajemy żelatynę, przestajemy gotować i dokładnie mieszamy łyżką stołową, aby nie było żadnych grudek. Serek homogenizowany, odżywkę białkową, trochę słodziku i ew. aromat wkładamy do oddzielnej miski, mieszamy dokładnie i chwilę miksujemy (aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę). Następnie miksujemy mleko z rozpuszczoną żelatyną w garnuszku, kilka minut na niskich obrotach, aż zrobi się z tego gęsta piana. Przelewamy taką pianę do miski z pozostałymi składnikami i mieszamy chwilę łyżką. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki i voilà :) Ptasie mleczko można wyjąć na talerz (do góry nogami), tak jak na zdjęciu. Możemy dodać trochę truskawek albo innych owoców na wierz, sos 0kcal, lub jeszcze smaczniej (jeśli dieta nam na to pozwala ;) coś do pochrupania. Połamane herbatniki, crunchy, płatki musli etc.