Składniki
- 200 g Białko jaja kurzego
- 7 g Skrobia kukurydziana
Pieczone bezy z 5 białek jaj, skrobi kukurydzianej (maizeny) , słodziku i proszku do pieczenia. Fantastyczna sprawa dla osób będących w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej.
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i miksować aż do osiągnięcia stałej konsystencji. Następnie należy dodać słodzik, proszek do pieczenia oraz skrobię kukurydzianą. Miksować jeszcze chwilę. Z tak powstałej masy uformować na papierze do pieczenia bezy, po czym włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika (120 stopni) na 1.5h. Nam wyszło 13 bez. UWAGA: do ich formowania można wykorzystać zwykłą łyżkę, masa bardzo łatwo się odkleja nawet od dłoni, ale jeśli ktoś posiada to może też użyć łyżki do nakładania kulek lodów. Wówczas wyjdą równe i okrągłe.