Składniki
- 240 g Białko jaja kurzego
- 10 g Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- 400 g Mleko 0%
- 30 g Otręby owsiane
- 15 g Skrobia kukurydziana
- 30 g Trec Isolate 100
- 230 g Twaróg chudy
- 20 g Żelatyna
- 55 g Żółtko jaja kurzego
Jeśli lubicie wszelkie ciasta budyniowe, a Wasza dieta nie pozwala Wam na ich spożywanie... przedstawiamy równie smaczną, ale znacznie bardziej dietetyczną wersję! Budyniowiec proteinowy light o fantastycznym składzie.
SPÓD I WIERZCH: 5 jaj rozbić(sparzyć wcześniej dokładnie wrzątkiem, ponieważ jedno z nich będzie użyte do masy niepoddanej obróbce termicznej) i oddzielić żółtka od białek, z czego 3 żółtka wyrzucić do kosza, a po 1 żółtku odłożyć do dwóch oddzielnych misek (przyda się podczas robienia masy budyniowej). Pozostałe 5 białek jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do jednej z misek z żółtkiem dodać jeszcze całe jajo, otręby, kakao, proszek do pieczenia, słodzik o mocy 30g cukru i 5g maizeny (1 łyżka). Wymieszać i piec w piekarniku przez 15 minut. Wyjąć, ostudzić i przekroić w poprzek na dwie części. MASA BUDYNIOWA: 350ml mleka gotować w garnuszku na małym ogniu. W międzyczasie dokładnie wymieszać w misce z żółtkiem, które nam zostało 50ml mleka i 10g maizeny(2 łyżki). Wlewać po woli do garnuszka z gotującym się mlekiem, cały czas mieszając, aby nie było grudek. Następnie ser twarogowy zmielić na aksamitną masę, dodać do niego słodzik o mocy 20g cukru, cały aromat śmietankowy i odżywkę białkową (świetnie nadaje się izolat french vanillia firmy Trec). Połączyć z budyniem z garnuszka i dolać rozpuszczoną w 50ml ciepłej wody żelatynę. Dokładnie zmiksować całą masę i odstawić do lodówki na kilka godzin. Gdy masa budyniowa już się lekko zsiądzie, należy wyłożyć ją na przekrojone ciasto, pomiędzy obie części. Jeśli wyjdzie zbyt mało słodkie, to na wierz można położyć jeszcze sos 0 kcal np. o smaku karmelowym.