Składniki
- 200 g Białko jaja kurzego
- 50 g Cebula
- 50 g Fasola konserwowa czerwona
- 15 g Mąka żytnia razowa (typ 2000)
- 110 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 15 g Otręby owsiane
- 30 g Płatki owsiane
- 100 g Pomidor
- 35 g Żółtko jaja kurzego
Omlet owsiano-jajeczny z kurczakiem, czerwoną cebulą, pomidorem i czerwoną fasolą. Świetnie nadaje się na śniadanie!
Płatki owsiane zalać wrzątkiem, aby zmiękły. Kurczaka pokroić w drobną kostkę i usmażyć na teflonowej patelni (można spryskać PAMem) w przyprawach wedle uznania (np. ostra papryka, chili, kurczak staropolski, przyprawa do gyrosa itp.). Na patelni również zeszklić drobno pokrojoną czerwoną cebulę. Do miski wbić jaja (5 białek i 2 żółtka, 3 pozostałe żółtka idą do kosza), dodać namoczone już płatki owsiane, proszek do pieczenia, otręby, mąkę i posolić wedle uznania. Wszystko razem zmiksować i wylać na nagrzaną i spryskaną PAMem patelnię. Położyć na wierz przygotowanego wcześniej kurczaka i cebulę. Smażyć z obu stron. Po zdjęciu na talerz kładziemy pomidora i czerwoną fasolę.