Składniki
- 5 g Galaretka bez cukru (Celiko)
- 21 g Pieczywo chrupkie pełnoziarniste
- 50 g Trec Isolate 100
- 190 g Truskawki (mrożone)
- 5 g Żelatyna
Truskawkowy deser proteinowy z kruszonką zrobioną z dwóch kromek pieczywa chrupkiego "Wasa" z sezamem. Z dodatkiem izolatu białka. Można użyć dowolnej odżywki, o smaku jaki preferujesz. Natomiast, jeśli Twoja odżywka nie należy do tych słodkich, to należałoby dodać jeszcze słodzik. My użyliśmy izolatu firmy Trec o smaku french vanillia. Sprawdził się wyśmienicie.
2 kromki chleba Wasa łamiemy na bardzo małe kawałeczki i układamy w naczyniu. To będzie spód naszego deseru. Do ciepłej wody wsypujemy żelatynę i galaretkę truskawkową, eneregicznie mieszamy, aby wszystko dobrze się rozpuściło. Mrożone truskawki blendujemy na aksamitną "papkę" (możemy użyć np. ręcznego blendera). Łączmy w oddzielnej misie roztwór z żelatyną i galaretką oraz zblendowane truskawki, dodajemy 50g izolatu białka i miksujemy przez chwilę. Taką masę wylewamy bardzo ostrożnie do naczynia z połamanymi chlebkami wasa. Ważne jest, aby się nie podniosły. Deser wkładamy na kilka godzin do lodówki i gotowe!