Składniki
- 500 g Brokuły
- 90 g Cebula
- 20 g Czosnek
- 20 g Koperek
- 60 g Marchew
- 300 g Seler
- 120 g Ziemniaki
Dla fanów zup i kremów,mamy przepisy na lekki krem brokułowo - selerowy, świetnie nadaje się jako pierwsze danie obiadowe albo jako lekka kolacja, kiedy wyczerpał nam się już limit tzw. "dziennej podaży" węglowodanów :) Można dodać do niego kaszę pęczak, albo pokruszone chlebki wasa. My zwykle wkrajamy ugotowany i drobno pokrojony wcześniej filet z kurczaka lub indyka. Przepis na ~10 porcji.
Brokuła myjemy, kroimy zostawiając same kwiaty, selera, marchew, ziemniaki, cebule, czosnek obieramy i kroimy w małe kawałki (szybciej się ugotują). Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka z wodą i kostką rosołową. Kiedy warzywa będą ugotowane blendujemy je ręcznym blenderem. Na koniec dodajemy pieprz, sól, ostra paprykę i posiekany koper.