Składniki
- 2 szt Jajo kurze całe
- 75 g Jogurt naturalny 2%
- 50 g Mąka pszenna pełnoziarnista
- 25 g Odżywka białkowa
- 200 g Twaróg półtłusty
Pączki? Owszem, owszem ale tylko dietetyczne i "bezkarne". Specjalna propozycja serwisu PoTreningu.pl na tłusty czwartek. Ciężko rywalizować z obrzydliwie tłustymi i cukrowymi wyrobami cukierniczymi ale dla nas liczy się sylwetka!
Twaróg należy odcisnąć dobrze z wody i zmieszać z pozostałymi składnikami oprócz białka jaja, które należy ubić na pianę i następnie powoli dodawać do otrzymanego „ciasta”. Na koniec pozostaje tylko uformować małe pączki, a następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 – 30 minut w temperaturze 180 – 190 stopni. Jako posypkę można zastosować odrobinę odzywki białkowej. Małym minusem jest skórka, której nie mam w pączkach smażonych zanurzeniowo w oleju, ale... Z powyższej ilości składników dało nam się uzyskać 7 pączków, o rozmiarze jak na foto.