Składniki
- 100 g Fasolka szparagowa (mrożona)
- 70 g Jogurt naturalny 2%
- 5 g Masło ekstra
- 110 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 5 g Oliwa z oliwek
- 60 g Papryka czerwona
- 100 g Pieczarki
- 60 g Ryż paraboliczny (parboiled)
- 5 g Sezam
W naszym zestawieniu znajdziesz "kurczaka na 100 sposobów" oto kolejny z tejże setki.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, natrzeć oliwą z oliwek oraz przyprawą do kurczaka i włożyć do naczynia żaroodpornego. Pokroić cebulę, czosnek i pieczarki, zmieszać z mięsem. Polać jogurtem naturalnym, przyprawić pieprzem i solą, i ponownie zamieszać. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut. Na końcu procesu dodać paprykę lub zjeść ją osobno. Fasolkę gotować w wodzie lub na parze, aż do zmięknięcia - około 30 minut. Odcedzić, dodać odrobinę masła, pieprzu, soli oraz posypać sezamem. Ryż ugotować na sypko, zgodnie z opisem na opakowaniu. Przed podaniem skropić oliwą z oliwek.