Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep
Dobra rada

Staraj się unikać pokarmów smażonych.

Nitrozoaminy, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, heterocykliczne aminy - jeśli wydaje Ci się, że nazwy tych substancji brzmią nieprzyjaźnie, to powinieneś wiedzieć, iż są one takie w rzeczywistości. W procesie smażenia powstają liczne związki o negatywnym wpływie na nasze zdrowie – między innymi, te wyżej wymienione. Można co prawda ograniczać ich powstawanie poprzez skracanie czasu obróbki termicznej do minimum i używanie odpowiednich tłuszczy, jednak nie da się ich obecności wyeliminować. Zamiast smażyć, zdecydowanie zdrowiej jest gotować na parze.

Sprawdź więcej