Dobre rady
Jeśli coś Ci nie smakuje – nie zmuszaj się.
Jedzenie powinno być przyjemne. Zmagania z dietą opartą na pokarmach, których nie lubimy zazwyczaj szybko kończy się porażką.
Czytaj dalejJeśli pijesz piwo – wybieraj jasne, a nie ciemne.
Ciemne piwo dostarcza więcej kalorii. Pamiętaj też, że1g alkoholu to 7kcal, więc lepiej sięgaj już po piwa lekkie raczej niż „mocne”, no chyba, ze Twoim...
Czytaj dalejSzukasz informacji na temat: odżywiania, odchudzania, treningu, suplementacji i zdrowego stylu życia?
Regularnie przeglądaj artykuły na naszym serwisie potreningu.pl – znajdziesz tam wiele przydatnych informacji. Setki artykułów, trenerzy i dietetycy do...
Czytaj dalejOdchudzasz się?
Nie eliminuj tłuszczu z diety! Wiele osób uważa, że najlepszym sposobem by schudnąć jest chudo jeść, tymczasem pokarmowe źródła tłuszczu dostarczają niezbędnych...
Czytaj dalejSzukasz dobrego źródła błonnika?
Kup otręby owsiane! Choć włókna pokarmowego zawierają one mniej niż otręby żytnie i pszenne, to jest ono zdecydowanie lepszej jakości. Otręby owsiane zawierają...
Czytaj dalejNie masz czasu rano na robienie śniadania?
Przygotuj posiłek dzień wcześniej wieczorem. Dzięki temu następnego dnia oszczędzisz czas i dostarczysz potrzebnych składników odżywczych. W pracy czy...
Czytaj dalejKupujesz ciemne pieczywo?
Sprawdź na etykiecie czy zawiera mąkę razową w składzie. Często chleb barwiony jest po prostu karmelem, nie jest on wtedy razowy – a tylko...
Czytaj dalejJedziesz w trasę?
Weź ze sobą paczkę bakalii, najlepiej orzechów włoskich, migdałów czy orzechów nerkowca. Dzięki temu będziesz mieć źródło dobrych kalorii zawsze pod ręką...
Czytaj dalejStaraj się nie kłaść spać ani w stanie przejedzenia ani z uczuciem głodu.
Ostatni posiłek powinien być w miarę lekki i spożyty około 1 – 2 godziny przed snem. Głód utrudnia zasypianie poprzez wpływ na poziom neuroprzekaźników,...
Czytaj dalejWody niskozmineralizowane.
W okresie około wysiłkowym staraj się nie pić niskozmineralizowanych wód, zwłaszcza jeśli trenujesz intensywnie. Lepszym rozwiązaniem są wody średnio-...
Czytaj dalej