Odkryto nowy silny przeciwutleniacz w pomidorach

Pomidor to dość popularne warzywo, cieszący się sporym zainteresowaniem głównie ze względu na uniwersalne walory kulinarne. Zarówno w postaci nieprzetworzonej, jak i w formie koncentratów, przecierów czy keczupu stanowi on cenny składnik współczesnej diety. Od pewnego czasu wiele mówi się o likopenie - specyficznym związku zawartym w pomidorze należącym do karotenoidów.

Likopen wykazuje silny potencjał antyoksydacyjny, co oznacza, że potrafi neutralizować szkodliwy wpływ wolnych rodników na nasz organizm. Przypisuje się mu także działanie przeciwnowotworowe, wg niektórych źródeł chronić bowiem może np. przed rakiem prostaty. Pomidor jest także dobrym źródłem witaminy C, K i potasu. Hiszpańscy naukowcy z Instytutu Biologii Molekularnej i Komórkowej (IBMCP) Uniwersytetu - Politechniki w Walencji odkryli w pomidorach niedawno nową substancję o silnym potencjale antyoksydacyjnym, wielokrotnie przewyższającym witaminy C i E czy rezweratrol. Roślina produkuje ten związek pod wpływem „stresu biotycznego i abiotycznego”, czyli wtedy gdy poddana jest działaniu niekorzystnych czynników zewnętrznych. Naukowcy informują, że są już w stanie syntetyzować ten związek w laboratorium. Zastosowanie odkrytej substancji może być rozmaite, służyć może m.in. w przemyśle spożywczym jako naturalny „przeciwutleniacz” dodawany do żywności produkowanej na skalę przemysłową. Już teraz wiadomo, że chronić może nienasycone kwasy tłuszczowe przed „zepsuciem”. Bardzo prawdopodobne, iż odkryty antyoksydant już niebawem pojawi się jako składnik suplementów diety. Na razie pozostaje czekać na dalszy rozwój wydarzeń.

Identification of defence metabolites in tomato plants infected by the bacterial pathogen Pseudomonas syringae. María Pilar López-Gresa, Cristina Torres, Laura Campos, Purificación Lisón, Ismael Rodrigo, José María Bellés, Vicente Conejero. Asociación RUVID. "A novel and potent antioxidant found in tomato plants, initial results suggest." ScienceDaily, 22 Jul. 2011. Web. 21 Oct. 2011