Niskowęglowodanowe śniadanie w diecie odchudzającej

Na temat jakościowego i ilościowego składu śniadania krążą rozmaite opinie. Wg niektórych teorii śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, powinno być zatem obfite, zasobne w i spożyte maksymalnie do 30 minut po przebudzeniu. Spotkać się też można z poglądem, zgodnie z którym śniadanie powinno być wysokobiałkowe, a węglowodanów zawierać niewiele. Pojawiają się też w „sieci” informacje uzasadniające potrzebę rezygnacji z tego posiłku.

Osobom mniej zorientowanym w temacie odżywiania trudno połapać się w tym jak  powinno wyglądać śniadanie w okresie redukcji tkanki tłuszczowej i czy w ogóle jest ono potrzebne.

W ostatnich latach wróciła popularność na diety odchudzające, w których programowo limituje się spożycie węglowodanów (tzw. low-carb diet), a zwiększa podaż białka, więc zaproponuję sposób kompozycji posiłku korespondujący z zasadami takiego modelu żywieniowego. Komponując śniadanie preferencyjnie więc polecam sięgać po dobrej jakości mięso (drób, chuda wołowina), tłuste ryby morskie (łosoś), jaja, warzywa, oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy, owoce i niewielkie ilości niskoprzetworzonych produktów skrobiowych. Oczywiście są to propozycje do wyboru.

W takim wypadku spokojnie można zjeść na śniadanie omlet z warzywami i szklanką kefiru naturalnego albo danie oparte na twarogu. Jak masz trochę więcej czasu, możesz zrobić sałatkę mięsno-warzywną, jak natomiast masz go mało: porcja odżywki białkowej i 1 – 2 garści nerkowców lub orzechów włoskich również spełnią swoje zadanie. Jeśli nie masz pomysłu na wartościowy, niskowęglowodanowy posiłek, który nasyci Cię na kilka godzin, proponuję przetestować poniższy przepis.

Omlet ze szpinakiem, to połączenie przyjemnego z pożytecznym. Żeby go przygotować potrzeba 2 – 4 jaja , odrobinę mleka (1 łyżka na każde wbite jajo), 50 – 100 g szpinaku (najlepszy byłby świeży, ale zimową porą dostępny jest raczej mrożony), 1 – 2 łyżki tartego parmezanu, pół małej, drobno posiekanej cebuli, 1 ząbek czosnku i przyprawy. Można też dodać łyżkę mąki razowej. Białka jajek mieszamy z mlekiem i przyprawami i lekko ubijamy, następnie dodajemy żółtka, mąkę (opcjonalnie)  oraz cebulę, czosnek, rozmrożone liście szpinaku (lub świeże, jeśli jest taka możliwość). Na rozgrzaną patelnię teflonową lekko posmarowaną klarowanym masłem (albo oliwą) wylewamy przygotowaną masę.  Potrawę posypujemy tartym parmezanem. Podajemy gdy omlet się zetnie (by przyspieszyć warto smażyć pod przykryciem).

Jeżeli nie masz czasu na „stanie przy garach”, a lubisz eksperymentować proponuję śniadanie z  azjatyckim akcentem. Potrzebujesz kilka  plasterków wędzonego łososia, na których położyć należy po plastrze mozarelli i pokrojone kawałki awokado oraz odrobinę sezamu. Całość uformować należy w „roladki” i zapić sokiem warzywnym. Tak przygotowane danie nadaje się na każdą porę dnia.

Na koniec formalnie przypominam, że nasz serwis oferuje Ci komplet narzędzi niezmiernie przydatnych w okresie układania i prowadzenia przemyślanej diety. Kalkulator BMR pomoże obliczyć Ci Twoje zapotrzebowanie kaloryczne: http://potreningu.pl/kalkulatory/bmr. Kaloryczność posiłku,  jak i całego jadłospisu,  sprawdzisz przy pomocy aplikacji http://potreningu.pl/kalkulatory/kalorie.

Wartość odżywcza produktu:

(wartość odżywcza / omlet z 4 jaj)

35g białka, 30g tłuszczu, 5g węglowodanów i 420kcal

Kontroluj zjadane kalorie: Kalkulator PoTreningu.pl