Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Alluloza – dietetyczny cukier

Alluloza – dietetyczny cukier

Kinga Żuralska

Kiedy jesteś na diecie, kiedy przestrzegasz sztywnych założeń żywieniowych, a wszyscy dookoła zajadają się ciastem, lodami i pizzą, twoja silna wola słabnie lub przeżywasz tortury powstrzymując się od otaczających cię smakołyków. A co jeśli istnieje sposób na złamanie tego systemu?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Sposób, by mimo bycia na diecie móc bez wyrzutów sumienia i wzrostu wagi zjadać swoje ulubione ciasto? Odpowiedzią może okazać się alluloza, której przyjrzymy się w dzisiejszym artykule.

Czym jest alluloza?

Aluloza znana także, jako psicoza, to węglowodan o smaku i funkcjonalności zbliżonym do cukru stołowego o kaloryczności o 90% niższej.

Alluloza jest monosacharydem, czyli jednocukrem. Pomimo, że należy do węglowodanów, D-psykoza znacząco odróżnia się swoimi właściwościami od cukru stołowego i słodzików fruktozowo-ksylitolowych.

Alluloza jest stosowana w japońskich dietetycznych słodyczach od ponad 20 lat. Na rynku japońskim allulozę stosuje ponad 400 producentów oferując łącznie ponad 2 000 produktów słodzonych tą substancją.

Nowy/nienowy dietetyczny słodzik

Wbrew pozorom alluloza nie jest nowym odkryciem. Po raz pierwszy zidentyfikowana została w skrobi obecnej w niektórych odmianach zbóż. Miało to miejsce w latach 30. XX wieku. Dziś wiadomo już, że substancja ta występuje w małych ilościach w produktach takich, jak: figi, winogrona, syrop klonowy, brązowy cukier.

Pierwsze próby chemicznej sytnezy psicozy (D-rybo-2-heksuloza) wykonano w roku 1994 w Japonii. To właśnie w Japonii prof. Izumorii odkrył kluczowy dla sprawy enzym D-tagatoza-3-epimeraza konwertujący fruktozę do allulozy. Metoda ta miała jednak zasadniczą wadę - była zbyt droga.

W toku badań udało się wypracować dwie dzięsięcokrotnie tańsze metody sytezowania allulozy, co umożliwiło jej komercyjne zastosowanie.

Alluloza została wprowadzana na rynek amerykański w roku 2015 przez koncern Anderson Global Group.

Wzrost popularności allulozy

To dzięki pojawieniu się na rynku w Stanach Zjednoczonych batonów Quest Beyond Cereal Bar słodzonych allulozą, gwałtownie zwiększyło zainteresowanie tym naturalnym słodzikiem.

Właściwości allulozy

  • smak cukru i 90% kalorii mniej!
  • konsystencja i ziarnistość cukru białego,
  • 70% słodyczy białego cukru i niemal identyczna percepcja smaku,
  • dobrze maskuje smak innych słodzików, co daje pole do zastosowania jest synergistycznie np. ze stewią,
  • praktycznie nie jest metabolizowana przez ludzki organizm,
  • nie powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego (w przeciwieństwie do ksylitolu),
  • w przetwórstwie charakteryzują ją cechy takie same, jak cukier biały: łatwo rozprowadza się w płynach, nie pieni się, nadaje objętości, karmelizuje się w wysokiej temperaturze,
  • posiada niski indeks glikemiczny,
  • uznawana jest za substancję bezpieczną w użyciu. Przeprowadzone dotychczas badania nie wykazały żadnych skutków ubocznych, ani innych negatywnych efektów stosowania allulozy,
  • badania sugerują, że alluloza ma właściwości przeciwzapalne i może pomóc w zapobieganiu otyłości i zmniejszaniu ryzyka chorób przewlekłych,
  • może okazać się skutecznym zamiennikiem cukru w przypadku osób chorujących na cukrzycę.

Na chwilę obecną zasadniczą wadą allulozy jest to, że jej zastosowanie i dostępność na terenie Unii Europejskiej jest mocno ograniczona.

Narzędzie walki z cukrzycą

Okazuje się, że alluloza jest nie tylko bezpieczna dla cukrzyków, ale może również pomóc w zapobieganiu tej choroby. Wiele badań na zwierzętach wykazało, że alluloza obniża poziom cukru we krwi, zwiększa wrażliwość na insulinę i zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II poprzez ochronę wytwarzających insulinę komórek beta trzustki.

Kaloryczność allulozy

Jeśli chodzi o kaloryczność allulozy, powstały pewne kontrowersje w kwestii prezentowania jej na opakowaniu produktów. Jako, że alluloza jest węglowodanem, jej nominalna wartość energetyczna wynosi 4 kcal/1 g produktu. Alluloza jest jednak przyswajana przez ludzki organizm jedynie w 10%. Oznacza to, że jej faktyczna kaloryczność wynosi 0,2-0,4 kcal/1 g. Dla porównania cukier stołowy przyswajany jest w około 98%.

Podsumowując

Niełatwo jest wyprzeć z rynku dobrze wszystkim znany cukier stołowy. Miej jednak oko na allulozę. Może stać się ona wschodzącą gwiazdą w świecie słodzików. Dzięki niej cukierki i ciasta mogłyby być obecne w twojej diecie nie przyczyniając się jednocześnie do wyrzutów sumienia i wzrostu wagi.

 



W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie