Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Domowe batoniki dla biegacza i nie tylko

Domowe batoniki dla biegacza i nie tylko
Batoniki dla sportowców można zakupić już niemalże wszędzie. Większość z nich ma jednak skład daleki od ideału. Pełne są cukru inwertowanego, syropu glukozowego oraz fruktozowo-glukozowego. Pojawiają się już coraz częściej batoniki ze składem godnym uwagi. Z reguły ceny tych dobrych odstraszają. Jak wykonać je samodzielnie?

Wbrew pozorom przygotowanie domowych, smacznych batoników o dobrym składzie nie jest wcale skomplikowane, ani czasochłonne czy kosztowne. Jedyne czego potrzebujemy to piekarnik (choć są i takie, które bez problemu wykonamy bez pieczenia) oraz blender (choć tez niekoniecznie będzie nam zawsze potrzebny). Poza tym potrzebujemy składników oraz blaszkę i papier do pieczenia.

Przepisy nie są skomplikowane. Pozwalają na stworzenie własnych batoników stosunkowo łatwo i szybko. Tak przygotowane przekąski będą nie tylko zdrowsze (w końcu sami decydujemy, co do nich włożymy), ale i tańsze. Poniżej przedstawiam trzy łatwe w przygotowaniu i sprawdzone przepisy.

Batoniki owsiane z suszonymi morelami i rodzynkami

Potrzebne składniki:

  • płatki owsiane – 200 g,
  • suszone morele – 60 g,
  • rodzynki – 60 g,
  • wiórki kokosowe – 30 g,
  • siemię lniane – 30 g,
  • olej kokosowy – 75 ml płynnego oleju,
  • szczypta soli,
  • miód – 100 g,
  • letnia woda – 150 ml.

Sposób przygotowania:

  1. Morele kroimy na drobne kawałki.
  2. Siemię lniane mielimy w młynki.
  3. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy.
  4. Dodajemy miód, wodę oraz olej kokosowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  5. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy.
  6. Wierzch smarujemy delikatnie miodem.
  7. Pieczemy w 150°C przez około 20-30 min.
  8. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie kroimy dowolnie. Każdy batonik można zawinąć w folię aluminiową.

Ciastka owsiane z masłem orzechowym

Potrzebne składniki:

  • płatki owsiane – 150 g,
  • mąka owsiana – 30 g,
  • rodzynki – 60 g,
  • suszone morele – 30 g,
  • daktyle – 60 g,
  • ziarenka chia – 30 g,
  • wiórki kokosowe – 30 g,
  • masło orzechowe – 2 łyżki,
  • olej kokosowy – 50 ml,
  • miód – według uznania,
  • mleko roślinne – 100 ml,
  • woda letnia – 150 ml,
  • cynamon,
  • opcjonalnie odżywka białkowa – 30 g.

Sposób przygotowania:

  1. Morele kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Suche składniki (poza daktylami) mieszamy dokładnie w misce.
  3. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy miód, daktyle, masło orzechowe oraz olej kokosowy.
  4. Podgrzewamy, a następnie blendujemy na jednolitą masę.
  5. Do suchych składników dodajemy słodką masę daktylowo-orzechową oraz letnią wodę i dokładnie mieszamy.
  6. Odstawiamy na 15 min.
  7. Kształtujemy okrągłe ciastka i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy około 20-30 min w 150°C.
  8. Odstawiamy do przestygnięcia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Batony z daktyli, żurawiny i migdałów

Potrzebne składniki:

  • migdały – 200 g,
  • żurawina (niedosładzana) – 200 g,
  • daktyle – 250 g.

Sposób przygotowania:

  1. Migdały rozdrabiamy blenderem, namoczone wcześniej daktyle blendujemy z żurawiną i łączymy z rozdrobnionymi migdałami.
  2. Masa jest klejąca i bardzo gęsta. Najlepiej pomóc sobie rękoma.
  3. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i rozwałkowujemy na cienką warstwę, na grubość około 0,5 -1 cm.
  4. Odstawiamy masę w chłodne miejsce na minimum godzinę lub najlepiej na całą noc.
  5. Kroimy masę w prostokąty. Przechowujemy przełożone papierem, by zapobiec sklejaniu się batoników ze sobą.

Jak można zmodyfikować te przepisy?

Skład batoników możemy dowolnie zmieniać i dostosowywać do własnych potrzeb oraz preferencji. Do batoników (poza wymienionymi wyżej składnikami) nadadzą się również: nerkowce, suszone figi, masło z migdałów lub nerkowców, jagody goi, liofilizowane owoce, pistacje, sezam, amarantus czy spirulina. Zachęcam do samodzielnych eksperymentów. Nie ma złych połączeń, jednak należy pamiętać, aby w efekcie otrzymać odpowiednią zwartą konsystencję masy, z której zostaną uformowane batony.

Tak przygotowane batoniki będą stanowiły świetne źródło energii w czasie długotrwałych wysiłków. Stanowią kombinację węglowodanów z lekko strawnymi tłuszczami oraz niewielką ilością białka. Są one stosunkowo gęste odżywczo. Już jeden mały batonik potrafi dostarczyć nawet 200-300 kcal. W czasie długotrwałych wysiłków jest to ich ogromną zaletą, gdyż pozwalają w łatwy sposób uzupełniać zapasy zużywanej energii.

Podsumowanie

Domowe batoniki wypadają w porównaniu do tych sklepowych lepiej pod każdym względem. Warto przygotować takie energetyczne przekąski samodzielnie.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.