Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Chili – naturalny termogenik

Chili – naturalny termogenik
O tym, że po zjedzeniu papryczki chili robi się naprawdę gorąco nie trzeba przekonywać nikogo kto miał okazję jej spróbować. Okazuje się, zę efekt ten można w sposób funkcjonalny wykorzystać wspomagając odchudzanie! Tak, to nie pomyłka. Kapsaicyna zawarta w chili to naturalny i silny termogenik!

Chili i kapsaicyna

Papryczki chili są źródłem wielu interesujących substancji, takich jak witaminy i składniki mineralne,. Szczególnie ciekawe działanie wykazuje jednak kapsaicyna – związek chemiczny organiczny o silnych właściwościach drażniących i termogennych. W dawnych czasach kapsaicyna używana była do krótkotrwałego oślepiania wrogów, a Indianie żuli papryczkę chili aby uśmierzyć bóle zębów. Dziś alkaloid ten stanowi składnik gazów pieprzowych.

Kapsaicyna oddziałuje na receptor waniloidowy (który aktywowany bywa pod wpływem wysokiej temperatury.), czemu towarzyszy uczucie pieczenia dotkliwego niekiedy bólu. Dochodzi do fizycznego podniesienia temperatury ciała co związane jest m.in z uwolnieniem katecholamin z rdzenia nadnerczy (adrenaliny i noradrenaliny).Dochodzi tym samym do przyspieszenia metabolizmu i nasilenie lipolizy. Jest to jednak efekt chwilowy. Okazuje się natomiast, że kapsaicyna może mieć przedłużone działanie termogeniczne!

Nowo odkryte właściwości kapsaicyny

Gdyby działanie termogenne kapsaicyny ograniczało się jedynie do pobudzenia receptorów waniloidowych byłoby bardzo krótkie i mijałoby po kilkunastu minutach. W praktyce jednak efekt termiogenny po przyjęciu tej substancji utrzymuje się dłużej. Opublikowane niedawno wskazują, że związane jest to z tym, że wspomniany alkaloid zmienia aktywność białka zwanego SERCA występującego w tkance mięśniowej. W efekcie tego dochodzi do „zaburzenia” transportu jonów wapniowych w komórkach mięśniowych w taki sposób, że znaczna część pozyskiwanej w trakcie przemian metabolicznych energii rozpraszana jest w postaci ciepła. To trochę tak jakby podczas gotowania wody zdjąć pokrywkę z garnka – większa ilość energii ulega „zmarnowaniu”.

Podsumowanie

Mając na uwadze wspomniane właściwości kapsaicyny można zaryzykować stwierdzenie, ze pikantne potrawy są bardziej przyjazne dla sylwetki niż dania o łagodnym smaku, bez dodatku ostrych przypraw. Można ten fakt wykorzystać w praktyce podczas bilansowania posiłków w diecie redukcyjnej.