Przyjęło się, iż zdrowa dieta opierać winna się na produktach naturalnych, wartościowych i niskoprzetworzonych. Preparaty białkowe tymczasem do wymienionych grup pokarmów z pewnością nie należą. Warto więc zastanowić się, czy mogą być one elementem codziennego menu i czy ich stosowanie nie niesie za sobą negatywnych konsekwencji.
Dlaczego podstawą diety powinny być niskoprzetworzone pokarmy?
Żywność charakteryzująca się niskim stopniem przetworzenia technologicznego ma to do siebie, że jest źródłem nie tylko składników pokarmowych dostarczających energii, ale również innych związków ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak witaminy, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i składniki mineralne oraz błonnik. Problemem współczesnej żywności jest to, że charakteryzuje się ona niską gęstością odżywczą, czyli niewielką koncentracją nieenergetycznych składników żywności. Bazowanie na tego typu pokarmach może doprowadzać do selektywnego niedożywienia i powodować rozmaite zaburzenia w organizmie. Stąd też komponując codzienne menu należy starać się tak bilansować posiłki, by ich podstawą były pokarmy niskoprzetworzone.
Odżywka jako zamiennik posiłku
Odżywki proteinowe, pomimo iż otrzymywane są z surowców naturalnego pochodzenia, z pewnością nie należą do produktów nisko przetworzonych. Nie zawierają one witamin, składników mineralnych, błonnika i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Tak więc w praktyce konsekwentne i nagminne zastępowanie odżywkami białkowymi ich konwencjonalnych odpowiedników takich mięso, strączki, jaja, ryby, nabiał, może nieść za sobą negatywne konsekwencje. W ten sposób bowiem łatwo zubożyć dietę w ważne składniki pokarmowe.
Z drugiej strony należy mieć na uwadze, że uwzględnienie, w jednym z pięciu spożywanych na co dzień posiłków, porcji odżywki nie jest w tej materii żadnym problemem. Podobnie też okazjonalne „łatanie dziur” w diecie tego typu preparatami nie niesie za sobą negatywnych konsekwencji, a wręcz – może być korzystne. Przy rozsądnym doborze produktów żywnościowych nie ma żadnego problemu, by np. używać odżywek proteinowych do przygotowania porannej owsianki, czy też deseru owocowego spożywanego po obiedzie, zwłaszcza, że jak pokazują badania, niektóre preparaty proteinowe posiadają pewne walory prozdrowotne. Traktowanie jednak tego typu środków jako głównego źródła protein nie jest wskazane i może nieść za sobą pewne negatywne skutki.
Podsumowanie
Odżywki białkowe z całą pewnością stanowią niezwykle wygodny i najczęściej także smaczny sposób na dostarczenie wymaganej dawki protein. Walory te sprawiają, iż wiele osób chętnie zastępuje nimi konwencjonalne produkty żywnościowe. Czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne? Odpowiedź brzmi „tak”, ale należy bezwzględnie zachować odpowiednią równowagę.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.