Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Jak podgrzać kawę?

Pytanie użytkownika: Czy można jakość podgrzać kawę, która już wystygła? Może w mikrofali? Czy jest do bezpieczne?
Ekspert odpowiada
Przygotowywanie potraw w mikrofali ani też samo ich podgrzewanie w żaden sposób nie jest procesem rzutującym na ich skład, ani wartości odżywcze. Nie jest to też proces niekorzystny dla zdrowia. Niewątpliwą zaletą jest czas oraz fakt, że obróbka ta nie wymaga żadnego nośnika, tak jak np. korzystamy z tłuszczu podczas smażenia. Z tej przyczyny można przyjąć, że jest to optymalna obróbka dla osób dbających o linie i jednocześnie posiadających niedobory czasowe.

Oczywiście za minus można uznać fakt, iż potrawy przygotowywane w mikrofali smakowo znacznie ustępują daniom przygotowywanym w formie smażenia na patelni, pieczenia i duszenia. Jednak wymienione procesy wymagają znacznie więcej czasu, często są znacznie mniej dietetyczne i nie zawsze wskazane dla osób z delikatnym przewodem pokarmowym. 

W odniesieniu do samej kawy nie ma żadnych przeciwwskazań, aby zimną kawę ponownie podgrzać w kuchence mikrofalowej i znów cieszyć się jej smakiem w odpowiedniej temperaturze. 

Przy tej okazji warto też dodać, że wbrew mitom, sama kawa również jest napojem zdrowym, jak i korzystnym dla sylwetki. Sama kofeina ma też właściwości sprzyjające redukcji tkanki tłuszczowej oraz poprawia wydolność sportową. 

Pozdrawiam,
Inez