Jaki rodzaj obróbki termicznej zachowuje najwięcej wartości odżywczych?
Wybór metody obróbki termicznej ma ogromny wpływ na to, ile witamin, składników mineralnych i związków...
Oczywiście za minus można uznać fakt, iż potrawy przygotowywane w mikrofali smakowo znacznie ustępują daniom przygotowywanym w formie smażenia na patelni, pieczenia i duszenia. Jednak wymienione procesy wymagają znacznie więcej czasu, często są znacznie mniej dietetyczne i nie zawsze wskazane dla osób z delikatnym przewodem pokarmowym.
W odniesieniu do samej kawy nie ma żadnych przeciwwskazań, aby zimną kawę ponownie podgrzać w kuchence mikrofalowej i znów cieszyć się jej smakiem w odpowiedniej temperaturze.
Przy tej okazji warto też dodać, że wbrew mitom, sama kawa również jest napojem zdrowym, jak i korzystnym dla sylwetki. Sama kofeina ma też właściwości sprzyjające redukcji tkanki tłuszczowej oraz poprawia wydolność sportową.
Pozdrawiam,
Inez
Wybór metody obróbki termicznej ma ogromny wpływ na to, ile witamin, składników mineralnych i związków...
Smażenie jest jedną z najpopularniejszych metod obróbki żywności, ale jednocześnie jedną z najmniej korzystnych...
Z reguły zaleca się, aby tak przygotowywać porcje swoich posiłków, by zaspokoić głód i zapotrzebowanie...