Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Olej rzepakowy

Pytanie użytkownika: Piszecie: "Używanie oleju rzepakowego, wbrew niektórym teoriom nie niesie za sobą zagrożenia wystąpienia negatywnych skutków zdrowotnych związanych z konsumpcją kwasu erukowego. Raz, że tłuszcz ten nie wydaje się być dla nas szkodliwy, a dwa – współczesne odmiany rzepaku praktycznie go nie zawierają..." Co to znaczy "praktycznie go nie zawierają" ??? czy te "odmiany" sprowadzane z Chin, Kanady, Australii, a nawet Ukrainy nie zawierają kwasu erukowego??? jakie to są odmiany, bo nazwanie ich "te" niewiele mówi, i jaki jest procent nasion rzepaku i gotowego oleju rzepakowego sprowadzanego do Polski z w/w krajów w naszej konsumpcji na polskim rynku ???
Ekspert odpowiada
Olej rzepakowy jest jednym z najczęściej polecanych produktów do smażenia, a rzadziej do sałatek.

Olej rzepakowy jest jednym z najczęściej polecanych produktów do smażenia, a rzadziej do sałatek. 

Smażenie ogólnie nie jest polecanym sposobem obróbki termicznej i w miarę możliwości warto je ograniczyć. 

Ponadto, w kontekście pielęgnacji zdrowia i dostarczania różnych związków, kluczem jest umiar i różnorodność. Jeśli będziesz używał oleju rzepakowy do każdego z 3-4 posiłków dziennie, to z pewnością nie jest to dobry pomysł, zwłaszcza że do sałatek jest lepsza oliwa, a nie mniej ciekawym źródłem tłuszczu są orzechy. 

Warto pamiętać, że to ilość danego związku czyni z niego truciznę, a nie jego obecność w diecie.