Gdzie można oddać nadmiar jedzenia?
Marnowanie żywności to globalny problem o poważnych konsekwencjach społecznych, ekonomicznych i środowiskowych....
Dużym ich minusem jest kruchość i ciężar, jednak prócz tego mają wiele plusów. Niestety rozwój technologiczny sprawił, że wygodny, bezpieczny z pozoru plastik wyparł szklane pojemniki. Pewnie każdy z nas pamięta jeszcze mleko w szklanej butelce czy oranżadę. Szkło jest bardzo bezpieczne, gdyż nie wchodzi w interakcje z żywnością. Można w nim przechowywać wszystko: żywność płynną, stałą, ciepłą i zimną. Jest wielokrotnego użytku, można je używać tak długo, dopóki się nie zbije, a później dzięki recyklingowi może do nas wrócić w innej postaci.
Na pewno jest to bezpieczniejsza forma przechowywania żywności, choć również trudniej dostępna. Szklane pojemniki nie są tak powszechne jak plastikowe, a czasem ich cena również może zaskoczyć. Warto więc zastanowić się co dla nas ważniejsze. Należy więc wybierać mądrze, czytać etykiety plastikowych opakowań lub po prostu szukać tych bezpieczniejszych.
Marnowanie żywności to globalny problem o poważnych konsekwencjach społecznych, ekonomicznych i środowiskowych....
W ostatnich latach świat doświadczył serii wydarzeń, które uwypukliły znaczenie przygotowania się na...
Banki żywności to organizacje non-profit, które zbierają, przechowują i dystrybuują żywność dla osób...