Napoje typu „Cola”-uwaga  na kości!

Choć kolorowe napoje gazowane w powszechnym przekonaniu do „zdrowotnych” nie należą, to cieszą się dość sporym zainteresowaniem również wśród osób interesujących się zdrowym odżywianiem i aktywnością fizyczną. Co prawda większość sportowców wybiera opcję typu „light”, nie oznacza to jednak, że jest to opcja neutralna, czy już tym bardziej – korzystna.

Wpływ konsumpcji napojów typu „cola” na zdrowie jest przedmiotem badań od wielu lat. Na szczególną uwagę zasługuje relacja pomiędzy konsumpcją w/w, a gęstością mineralną kości. Na podstawie zabranej literatury można stwierdzić, że regularne picie „coli” może przyczyniać się do większej utraty wapnia z kości, osłabienia ich struktury i większego ryzyka występowania złamań.

Badania autorstwa García-Contreras i wsp. wykazały, że u szczurów, które systematycznie otrzymywały „colę” doszło do obniżenia gęstości mineralnej kości. Eksperymenty przeprowadzone przez tureckich naukowców (Ogur i wsp.), potwierdziły tę zależność i wykazały, że spożywanie „coli” doprowadza do przekrwienia kłębuszków nerkowych szczurów i może być przyczyną krwawienia.

Badania przeprowadzone na ludziach potwierdzają niekorzystną zależność pomiędzy spożywaniem kolorowych napojów gazowanych, a mineralizacją kości. Framingham Osteoporosis Study – eksperyment obejmujący łącznie 1413 kobiet i 1125 mężczyzn, sugerują że napoje typu „cola” mogą przyczyniać się do osłabienia mineralizacji kości u kobiet. W wypadku mężczyzn nie zaobserwowano tej zależności, choć pogorszenie wskaźnika relacji wapń/fosfor z pewnością nie napawa optymizmem.

Cola beverage consumption induces bone mineralization reduction in ovariectomized rats. García-Contreras FPaniagua RAvila-Díaz MCabrera-Muñoz LMartínez-Muñiz IFoyo-Niembro EAmato D.

Evaluation of the effect of cola drinks on bone mineral density and associated factors. Ogur RUysal BOgur TYaman HOztas EOzdemir AHasde M.

Colas, but not other carbonated beverages, are associated with low bone mineral density