Jak zmniejszyć niekorzystne skutki picia alkoholu. Cz. II

W ostatnich latach pojawiły się informacje na temat korzystnego wpływu cukru owocowego na metabolizm alkoholu. Postanowiłem prześledzić sobie treść kilku publikacji i muszę stwierdzić, że faktycznie naukowcy są co do tej kwestii zgodni. W jednym z badań grupa spożywająca fruktozę przed konsumpcją alkoholu miała zdecydowanie niższy poziom etanolu we krwi niż grupa porównawcza, która spożywała czystą wódkę. W innych badaniach wykazano, że fruktoza pomaga szybciej pozbyć się alkoholu z organizmu (u osób spożywających fruktozę poziom alkoholu we krwi spadał znacznie szybciej).

Warto zaznaczyć, iż różnice we wszystkich przeanalizowanych przeze mnie publikacjach określane były przez autorów jako znaczące.

Metabolizm alkoholu usprawnia także witamina C. Co prawda mechanizm działania nie jest poznany, ale zależność potwierdzona jest naukowo. Spożycie 2g kwasu askorbinowego (witamina C), na 2godziny przed planowaną imprezą korzystnie wpływa na tempo metabolizowania i usuwania alkoholu z organizmu. Wyniki są jeszcze lepsze, jeśli suplementacja rozpoczęta jest dwa tygodnie wcześniej, co może zainteresować osoby planujące w niedługim czasie udział w Octoberfest lub innym "mitingu" utrzymanym w podobnej konwencji...

To o czym warto jeszcze pamiętać, to uzupełnienie elektrolitów i witamin z grupy B oraz o odpowiedniej podaży bezalkoholowych płynów w trakcie jak i po imprezie. Alkohol zaburza gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu i doprowadza do strat witamin takich jak tiamina (B1), ryboflawina (B2) czy pirydoksyna(B6) i kwas foliowy. Porcja dobrej multiwitaminy do lekkostrawnego śniadania z pewnością stanowi rozsądne uzupełnienie zmagań z tzw. Kac-em.

Wychodzi więc na to, że jak już się bawić – to niczego sobie nie żałować: ani tłuszczu, ani cukru ani witaminy, której – jak głosi biesiadna przyśpiewka – najwięcej mają przecież polskie dziewczyny…

Pierwszą część tego artykułu znajdziecie: TUTAJ

The effect of fructose on blood alcohol levels in man. Meyer BH, Müller FO, Hundt HK.

Increased rate of alcohol removal from blood with oral fructose and sucrose. Soterakis J, Iber FL.
Effect of ascorbic acid on plasma alcohol clearance. Chen MF, Boyce HW Jr, Hsu JM