Flawonoidy zawarte w owocach cytrusowych przyspieszają spalanie tłuszczu

Owoce cytrusowe kojarzone są obiegowo z wysoką zawartością witaminy C i korzystnym wpływem na odporność immunologiczną. Nie są to jednak owoce, które by cieszyły się specjalnym zainteresowaniem Polaków. Wolimy jeść jabłka, winogrona i banany niż męczyć się nad obieraniem pomarańczy lub krzywić się po grejpfrucie. Jedynie symboliczne ilości soku cytrynowego na stale goszczą w diecie smakoszy czarnej herbaty. Tymczasem warto włączyć cytrusy na stałe do swojego menu, zwłaszcza jeśli brykamy się z nadprogramową tkanką tłuszczową.

Grupa naukowców z japońskiego National Food Research Institute (Huong i wsp.) odkryła, że flawonoidy cytrusowe przyspieszać mogą tempo spalania kwasów tłuszczowych poprzez wpływ na ekspresję genów inicjujących β-oksydację zachodzącą w peroksysomach*. Związki zawarte w owocach zwiększały aktywność enzymów biorących udział w utlenieniu kwasów tłuszczowych nawet o 88%. Równocześnie obserwowano obniżenie poziomu triacylogliceroli i cholesterolu we krwi.

Powyżej przytoczone badanie wykonane zostało na szczurach, jednakże eksperymenty z udziałem ludzi potwierdzają korzystny wpływ spożycia cytrusów na masę i skład ciała czego dowiedli naukowcy z Zakładu Endokrynologii Katedry Żywienia i Badań Metabolicznych Kliniki Scripps, (Fujioka i wsp.). Badania z udziałem zwierząt pozwalają natomiast wyjaśnić mechanizmy odpowiedzialne za obserwowany skutek spożywania owoców.

* (oksydacja kwasów tłuszczowych zachodzi głównie w mitochondriach, a tylko nieznaczna część utleniana jest peroksysomach).

Activity and mRNA levels of enzymes involved in hepatic fatty acid oxidation in mice fed citrus flavonoids.

Huong DTTakahashi YIde T.

The effects of grapefruit on weight and insulin resistance: relationship to the metabolic syndrome.

Fujioka KGreenway FSheard JYing Y.