Cztery powody dla których warto jeść masło

Masło jest jednym z tych produktów żywnościowych, które często jeśli są jadane – to z pewnym poczuciem winy. W końcu tłuszcz mleczny to przecież – tłuszcz zwierzęcy, którego konsumpcje zaleca się ograniczać, gdyż – jak głoszą niektóre źródła – wysokie ich spożycie prowadzi do miażdżycy. Tymczasem, tak naprawdę masło może okazać się ważnym elementem zdrowej diety! Istnieją przynajmniej cztery powody by włączyć je do menu.

Przeczytaj koniecznie:

Masło versus margaryna? Część II: NNKT i cholesterol

Powód pierwszy – to co złego mówią o maśle, to zazwyczaj nieprawda

Istnieje wiele teorii na temat masła i większość z nich stawia je w negatywnym świetle. Można spotkać się z informacjami, iż kwasy tłuszczowe zawarte w maśle zaburzają gospodarkę lipidową organizmu, wywołują miażdżyce, przyczyniają się  do przyrostu tkanki tłuszczowej, etc. Tak naprawdę założenia te nie mają potwierdzenia w faktach. Mówiąc wprost brakuje przekonujących danych, iż konsumpcja masła niesie w odniesieniu do wspomnianych aspektów jakieś istotne zagrożenie. Mało tego istnieją dowody, że może być wręcz odwrotnie.

Masło zmniejsza obwód pasa

Chociaż wydaje się nieprawdopodobne, by konsumpcja masła mogła zmniejszać poziom tkanki tłuszczowej w organizmie, to warto wiedzieć, iż istnieją dane, które sugerują taką możliwość. Ciekawych informacji w tej materii dostarczają wyniki badań przeprowadzonych przez zespół australijskich ekspertów pod kierownictwem dr Kratz. Naukowcy dokonali przeglądu dostępnej literatury opartej na badaniach naukowych, oceniających wpływ spożycia tłuszczu mlecznego na ryzyko rozwoju nadwagi i otyłości. Okazało się, że brakuje dowodów na to by uznawać, że wyższa konsumpcja masła może przyczyniać się do przyrostu masy ciała. Co więcej, badacze zwrócili uwagę na to, że zależność wygląda dokładnie odwrotnie, a mianowicie. Oznacza to, iż osoby jedzące więcej masła są zazwyczaj szczuplejsze!

Masło zawiera cenne witaminy i kwasy tłuszczowe

Wbrew temu co mogłoby się wydawać, masło to nie kwasy tłuszczowe, ale także – witaminy. Tłuszcz mleczny jest znakomitym źródłem witaminy A, ale dostarcza także witamin: E, K i niezwykle cennej dla nas witaminy D. Wszystkie wymienione składniki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dodatkowo masło dostarcza również sprzężonych dienów kwasu linolowego (w skrócie – CLA), czyli składnika znanego z suplementów odchudzających. Dodatkowym walorem masła jest obecność kwasów średnio i krótkołańcuchowych, które pozytywnie wpływają na stan mikroflory jelitowej, a także pobudzają układ odpornościowy, a także działają termogennie (MCT) i stanowią łatwo przystępne źródło energii.

Masło znakomicie nadaje się do smażenia

Kto z nas nie lubi dań smażonych na maśle. Tłuszcz mleczny nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Warto wiedzieć, iż znakomicie nadaje się on do obróbki termicznej nie tylko ze względu na walory smakowo-zapachowe, ale także – z uwagi na trwałość i odporność na działanie wysokiej temperatury. Mowa tutaj jednak nie o zwykłym maśle „extra” (na tym bowiem smażyć nie wolno), ale o maśle klarowanym. Można zrobić je samemu lub nabyć w wielu dyskontach i marketach