„Stres” podnosi wartość odżywczą warzyw i owoców

Chociaż może się to wydawać nieprawdopodobne, to istnieją dowody na to, że niesprzyjające warunki środowiskowe, pozytywnie wpływają na wartość odżywczą warzyw i owoców. Ponieważ zależność ta jest niezwykle intrygująca warto zastanowić się z czego wynika i... czy aby na pewno jest prawdziwa?

Przeczytaj koniecznie:

Jogurt owocowy - wróg Twojej sylwetki

Warzywa i owoce w zdrowej diecie

Warzywa i owoce stanowią ważny element zdrowej diety. Dostarczają bowiem wielu cennych dla nas składników takich jak witaminy A, C, E, B6, kwas foliowy, a także są zasobne w ważne pierwiastki, zwłaszcza potas, magnez, miedź, mangan, cynk, wapń i selen. Nie bez znaczenia jest też obecność włókna pokarmowego, stanowiącego pożywkę dla dobrotliwej mikroflory bakteryjnej w naszych jelitach. Dodatkowo, w owocach zawarte są substancje nieodżywcze, które posiadają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wszystko to sprawia, że owoce i warzywa warto włączyć na stałe do codziennego menu.

Sklepowe” VS „naturalne”

Dość powszechne jest przekonanie, iż owoce i warzywa dostępne w sklepach, charakteryzują się mierną wartością odżywczą, a zasobne w witaminy i składniki mineralne oraz inne prozdrowotnie działające na nas substancje, są tylko pokarmy z „przydomowego ogródka”. Choć przeświadczenie to jest trochę przesadzone, to ma pewne uzasadnienie - tak naprawdę sklepowe pokarmy także dostarczają wspomnianych składników, ale w mniejszych ilościach niż produkty uprawiane w tradycyjnych czy „ekologicznych” warunkach. Przyczyną rozbieżności jest przede wszystkim sposób uprawy, przy czym mechanizmy leżące u jej podstaw okazują się niezwykle intrygujące.

Dobry stres

Stres jest często postrzegany przez nas jako czynnik szkodliwy. W rzeczywistości jednak, stres może mieć również dobre oblicze, gdyż uaktywnia mechanizmy adaptacyjne. W przypadku nas samych, stres stanowi bodziec do rozwoju, przykładem dobrego stresu może być trening siłowy, który przecież stanowi dla organizmu obciążenie (i doprowadza do mikrouszkodzeń mięśniowych), a który zarazem pobudza mięśnie do wzrostu i poprawia zdrowie metaboliczne. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku owoców i warzyw – te, które żyją w warunkach bezstresowych (np. w szklarniach, bez negatywnego wpływu czynników atmosferycznych i bez obecności szkodników), produkują mniej antyoksydantów niż te, które rosną w „trudniejszych” warunkach.

Niezwykle ciekawych danych w przedstawionej powyżej materii, dostarczają badania przeprowadzone przez naukowców z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, które wykazały, że zależnie od wpływu czynników stresowych, zawartość związków fenolowych w warzywach i owocach może różnić się niemal czterokrotnie! David Haytowitz, jeden z autorów badania, uważa, że wpływ może mieć tutaj nie tylko aspekt meteorologiczny i obecność potencjalnych szkodników, ale nawet pora zbioru! Owoce i warzywa zbierane rano są „mniej zestresowane” niż te zbierane koło południa!

Podsumowanie

Stres służy roślinom – tym kontrowersyjnym stwierdzeniem można podsumować przytoczone dane. To między innymi, ze względu na wpływ czynników stresowych warzywa i owoce z tradycyjnych upraw są bardziej zasobne w antyoksydanty niż ich przemysłowe odpowiedniki (przy czym różnice mogą być wielokrotne).