Magiczna moc kwercetyny

Pokarmy pochodzenia roślinnego są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników. Przykładem związku o szczególnym potencjale prozdrowotnym jest kwercetyna. Jakie walory w sobie kryje ta substancja oraz gdzie ją znaleźć?

Przeczytaj koniecznie:

Składniki mineralne z bliższej perspektywy

Czym jest kwercetyna i gdzie można ją znaleźć?

Kwercetyna to organiczny związek chemiczny zaliczany do flawonoidów glikozydowych, pełniących funkcję naturalnych pigmentów występujących tkankach roślinnych. Substancja ta posiada silne właściwości antyoksydacyjne chroniąc komórki przed negatywnym wpływem nadmiernej aktywności wolnych rodników  i wykazuje zdolność do chelatowania kationów dwuwartościowych inicjujących procesy utleniania.  Źródłem kwercetyny są owoce i warzywa takie jak jabłka, winogrona, cebula, jarmuż, truskawki i wiele, wiele innych.

Kwercetyna a alergia

Kwercetyna jest substancją o właściwościach przeciwalergicznych [Shaik i wsp.]. Fakt ten wykorzystywany jest coraz częściej w przemyśle farmaceutycznym.  Kwercetyna jest składnikiem niektórych preparatów wspomagających leczenie alergii. Mechanizm powyższej zależności związany jest z przeciwzapalnym i przeciwhistaminowym działaniem wspomnianego flawonoidu. Kwercetyna zmniejsza aktywność czynników zaangażowanych w reakcje alergiczne takich jak tryptaza, MCP-1 i IL-6, a przy tym jej stosowanie nie wiąże się z istotnym ryzykiem jakichkolwiek efektów ubocznych i działań niepożądanych.

Zabójcza dla komórek rakowych

Istnieją przesłanki by uważać, że kwercetyna posiada właściwości przeciwnowotworowe. Efekt ten został zanotowany w badaniach prowadzonych na hodowlach komórkowych i na zwierzętach, gdzie wspomniana substancja okazał się zabójcza dla komórek raka trzustki [Agnst i wsp]. Jednym z kluczowych mechanizmów leżących u podstaw wspomnianej zależności był wpływ kwercetyny na aktywność czynników odpowiedzialnych za proces apoptozy czyli planowanej śmierci komórek.

Zbawienna dla układu krążenia

Wysokie spożycie kwercetyny może być jednym z czynników zmniejszających ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych [Perez-Vizcaino]. Prawdopodobnie to w dużej mierze obecność tego flawonoidu odpowiada za pozytywny wpływ umiarkowanej konsumpcji czerwonego wina na układ krążenia. Istnieją dowody na to, że kwercetyna posiada właściwości hipotensyjne obniżając zbyt wysoki ciśnienie tętnicze krwi. Wiele wskazuje jednak na to, że najlepiej działa w pakiecie z innymi flawonoidami.

Działanie antyestrogenowe

Kwercetyna wykazuje także pewien potencjał antyestrogenowy zmniejszając negatywny skutki nadmiernej aktywność tego hormonu. Efekt okazał się szczególnie wyraźny miejscowo, w tkankach w okolicy sutków co może mieć pewne znaczenie dla osób ze skłonnościami do ginekomastii. Kwercetyna w tym zakresie działa pakietowo wraz z resweratrolem.

Podsumowanie

Jak widać kwercetyna posiada szereg ciekawych właściwości, które sprawiają, że jest ona cennym składnikiem diety. Warto zadbać o to by nie zabrakło w codziennym menu obfitych źródeł tego flawonoidu takich jak świeże warzywa i owoce.