Kapsaicyna jako spalacz tłuszczu

Kapsaicyna jest dziś coraz popularniejszym składnikiem suplementów wspomagających redukcję tłuszczu zapasowego. Dodawana jest przede wszystkim do preparatów z grupy termogeników czyli takich, które podnoszą tempo metabolizmu nasilając produkcję ciepła. Warto więc zadać sobie pytanie dotyczące tego czym tak naprawdę jest kapsaicyna, gdzie występuje i jak wpływa na organizm?

Przeczytaj koniecznie:

Czy L-karnityna spala tłuszcz?

Kapsaicyna – co to takiego?

Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny naturalnie występujący w przyrodzie. Jej naturalnym źródłem jest papryczka chili. Kapsaicyna przez wiele lat wykorzystywana była głównie jako broń (jest składnikiem gazu pieprzowego) i związek przeciwbólowy (rdzenni Amerykanie żuli paprykę aby uśmierzyć ból zębów).

Jak kapsaicyna wpływa na ludzki organizm?

Każdy kto kiedykolwiek spróbował papryczki chili wie, że jej smak jest niezwykle ostry piekący. Odpowiedzialna jest za to właśnie kapsaicyna, która oddziałuje na receptor waniloidowy odpowiedzialny za „odczuwanie” wysokiej temperatury. Efekt jest taki, że po ekspozycji wspomnianego receptora na kapsaicynę odczuwamy ból, ale również jako ciepło.

Kapsaicyna a termogeneza

Kapsaicyna działa silnie termogennie, co związane jest ze wspomnianym pobudzeniem receptorów waniloidowych i w efekcie uwolnieniem katecholamin takich jak adrenalina i noradrenalina (które aktywują się podczas stresu). Powoduje to wzrost tempa metabolizmu i nasilenie lipolizy. Dodatkowo, opublikowane niedawno dane wskazują, że wspomniany alkaloid zmienia także aktywność białka zwanego SERCA, które występuje w tkance mięśniowej. W efekcie tego dochodzi do „zaburzenia” transportu jonów wapniowych w miocytach w taki sposób, że znaczna część pozyskiwanej w trakcie przemian metabolicznych energii rozpraszana jest w postaci ciepła.

Inne właściwości kaspaicyny

Wiemy już że kapsaicyna ma działanie termogenne. Efekt ten rozpatrywany może być na dwóch płaszczyznach (z jednej strony dochodzi do pobudzenia receptorów waniloidowych, a z drugiej – do zmiany aktywności białka SERCA). To jednak nie wszystko. Wspomniany alkaloid nie dopuszcza także do dojrzewania komórek tłuszczowych i nasila ich apoptozę (programowaną śmierć) wpływając na czynniki transkrypcyjne takie jak receptory aktywowane przez proliferatory peroksysomów.

Wnioski

Kapsaicyna jest bez wątpienia wartościowym składnikiem preparatów odchudzających. Mechanizmy jej działania wspomagającego redukcję tłuszczu zapasowego są wielopłaszczyznowe, więc może ona nasilać utratę masy ciała w sposób wielokierunkowy. Należy oczywiście pamiętać, że to tylko suplement diety, więc jego wpływ na finalny efekt jest tylko uzupełnieniem zabiegów żywieniowo-treningowych.