Czy cytryna w herbacie szkodzi?

Na temat tego, których pokarmów nie należy ze sobą łączyć krąży wiele ciekawych teorii. W większości są to jednak twierdzenia niemające wsparcia w literaturze naukowej, choć są i takie, które mogą pochwalić się całkiem wiarygodnymi referencjami. Do której grupy zaliczyć należy przekonanie mówiące, że dodawanie cytryny do herbaty czyni z niej napój szkodliwy lub wręcz – trujący?

Przeczytaj koniecznie:

Zielona herbata, a wirus grypy. Ciekawa zależność

 

Interesujące badanie

Budując swój światopogląd w kwestiach związanych z żywieniem można oczywiście bazować na obiegowych teoriach i na pozór przynajmniej logicznych ich uzasadnieniach. Dla pewności lepiej jest jednak zwrócić swoje oczy w stronę badań naukowych, te bowiem często weryfikują prawdziwość popularnych przekonań. W przypadku herbaty i cytryny także istnieje taka możliwość. W dość interesującym eksperymencie, grupa brytyjskich naukowców postanowiła sprawdzić, w jaki sposób na poziom glinu w krwiobiegu wpływa spożycie 500ml naparu herbacianego z dodatkiem mleka lub też – taka sama ilość wspomnianego napoju z dodatkiem cytryny. W studium wzięło udział dwunastu zdrowych ochotników. Oszacowano, iż w przygotowanej porcji naparu znajduje się 1,6mg glinu, dla porównania w eksperymencie użyto także wody mineralnej zawierającej 0,001mg glinu w podawanej uczestnikom porcji. Woda stanowiła punkt odniesienia dla interwencji z herbatą.

Wyniki badania

Wyniki przytoczonego eksperymentu uznać należy za co najmniej intrygujące. Mając na uwadze obiegowe teorie przypuszczać można byłoby, iż najwyższy poziom glinu w krwiobiegu występować będzie po spożyciu herbaty z cytryną, w końcu taka formuła napoju zwiększa istotnie biodostępność wspomnianego pierwiastka. Tymczasem okazało się, że po konsumpcji żadnego z podawanych napojów wzrost stężenia glinu nie był istotny.  Innymi słowy notowane zakresy wspomnianego pierwiastka w ustroju były podobne po konsumpcji herbaty z mlekiem, z cytryną jak i samej wody! Tak więc popularne przekonanie na temat negatywnego wpływ na zdrowie herbaty z cytryną, przynajmniej w kwestii biodostępności glinu, okazały się po prostu naiwne i nieprawdziwe…

Skrót informacji z cytowanego studium dostępny jest po kliknięciu w poniższy link:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/027869159390173V

Wnioski

Pomimo, iż popularna teoria głosząca, że herbata z cytryną jest źródłem glinu ma uzasadnienie, to nie oznacza to, że spożywanie tego napoju wpływa istotnie na poziom wspomnianego pierwiastka w ustroju.  Co szczególnie istotne – dodatek cytryny do naparu nie ma w tej materii żadnego znaczenia. Tak więc, herbatę z cytryną można pić spokojnie, bez obawy, iż w konsekwencji tej praktyki dojdzie do zatrucia glinem…